Makłowicz Robert (1963- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru BPGiM oraz filii bibliotecznych
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Strzyżów
(4)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Makłowicz Robert (1963- )
(-)
Krzyżanowski Julian
(418)
Konopnicka Maria
(315)
Otwinowska Barbara
(309)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Zarawska Patrycja
(226)
Mickiewicz Adam
(217)
Fabianowska Małgorzata
(216)
Goliński Zbigniew
(201)
Szal Marek
(199)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Słowacki Juliusz
(182)
Sienkiewicz Henryk
(163)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(161)
Jachowicz Stanisław
(159)
Kraszewski Józef Ignacy
(159)
Webb Holly
(150)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(147)
Steel Danielle (1947- )
(140)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Prus Bolesław
(127)
Clark Brenda
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Zarawska Patrycja (1970- )
(111)
Liebert Jerzy
(105)
Nożyńska Agnieszka
(105)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(104)
Prus Bolesław (1847-1912)
(103)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Głowińska Anita
(100)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(98)
Roberts Nora (1950- )
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Sandemo Margit
(92)
Orzeszkowa Eliza
(91)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(89)
Włodarczyk Barbara
(89)
Żeromski Stefan
(89)
Drewnowski Jacek (1974- )
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Nesme Alexis
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Williams Sophy
(87)
Asnyk Adam
(86)
Drabik Wiesław (1956- )
(85)
Bogdziewicz Monika
(84)
Marciniakówna Anna
(84)
Szulc Andrzej
(84)
Popławska Anna
(83)
Ławnicki Lucjan
(83)
Disney Walt
(81)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(80)
Sekuła Elżbieta
(79)
Baudelaire Charles
(77)
Busquets Carlos
(75)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
King Stephen (1947- )
(72)
Kornhauser Julian
(72)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(72)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(72)
Tuwim Julian (1894-1953)
(72)
Estreicher Karol
(71)
Iwaszkiewicz Jarosław
(71)
Steel Danielle
(71)
Bourgeois Paulette
(70)
Grimm Wilhelm (1786-1859)
(70)
Mróz Remigiusz (1987- )
(70)
Stadtmüller Ewa
(70)
Syrokomla Władysław
(70)
Tuwim Julian
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Chotomska Wanda
(68)
Marlier Marcel
(68)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(67)
Dobrowolski Patryk
(67)
Ingulstad Frid (1935- )
(67)
Shakespeare William
(66)
Wasilewski Kazimierz
(66)
Lange Antoni
(65)
Żeleński Tadeusz Boy
(65)
Bélineau Nathalie
(64)
Supeł Barbara
(63)
Astley Neville
(62)
Conrad Joseph
(62)
Mazan Maciejka
(62)
Strzałkowska Małgorzata (1955- )
(62)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kulinaria
(2)
Kanapki i przekąski
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia chorwacka
(1)
Kultura stołu
(1)
Naleśniki
(1)
Pierogi i pierożki
(1)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Książka kucharska
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Strzyżów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przekąski zimne / [przepisy i teksty Piotr Bikont i Robert Makłowicz]. - Rzeszów : R-press, [2007]. - 63 strony : fotografie ; 20 cm.
(Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Strzyżów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
C.k. kuchnia / Robert Makłowicz ; [il. Andrzej Zaręba]. - Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2015. - 230, [2] s. : il. kolor. ; 22 cm.
„ C .k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Strzyżów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dalmacja : książka kucharska / Robert Makłowicz. - Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2016. - 263, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata. Tę lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją "Dalmacja. Książka kucharska". Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko-chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" i "Makłowicz w podróży" oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Strzyżów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej