Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru BPGiM oraz filii bibliotecznych
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Strzyżów
(2)
Oddział dla Dzieci Strzyżów
(1)
Czytelnia Strzyżów
(2)
Autor
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Nitkiewicz Maria
(2)
Bubel Leszek
(1)
Muzeum-Zamek w Łańcucie
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Łańcut (woj.podkarpackie)
(2)
Anegdoty polskie
(1)
Bibliofilstwo
(1)
Humor rysunkowy polski
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia chorwacka
(1)
Kultura stołu
(1)
Wojna 1939-1945 r.
(1)
Temat: czas
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Dalmacja (Chorwacja)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
5 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
Warszawski dowcip w walce : 1939-1944 / autor, wybór, oprac. Leszek Bubel. - Warszawa : Zamek, 1994. - 144 s., [14] s. tabl. kolor. : il., faks ; 21 cm.
(Klub Wesołej Książki ; 1)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci Strzyżów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-7 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Strzyżów
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Reg (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Strzyżów
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Reg (1 egz.)
Książka
W koszyku
C.k. kuchnia / Robert Makłowicz ; [il. Andrzej Zaręba]. - Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2015. - 230, [2] s. : il. kolor. ; 22 cm.
„ C .k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej. Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezpomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier. [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Strzyżów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dalmacja : książka kucharska / Robert Makłowicz. - Kraków : Wydawnictwo Wysoki Zamek, 2016. - 263, [1] s. : il. kolor. ; 25 cm.
Dalmacja, od lat najliczniej odwiedzana przez polskich turystów nadmorska chorwacka kraina, dla wielu jest wręcz synonimem udanych wakacji. Tym bardziej trudno zrozumieć, dlaczego dotychczas nie ukazała się na naszym rynku wydawniczym książka w sposób kompetentny traktująca dalmatyńską kuchnię, która przecież - obok słońca i lazuru morza - jest jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata. Tę lukę szczęśliwie wypełnia Robert Makłowicz pozycją "Dalmacja. Książka kucharska". Autor, od lat związany uczuciowo z Dalmacją, w dodatku z wzajemnością, jak się wydaje, poznał doskonale zarówno tamtejszą kuchnię domową, jak i restauracyjną, a spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk. Czytelnicy wraz z książką dostają nie tylko przepisy, lecz również informacje na temat ich pochodzenia, możliwości modyfikacji, praktycznego zastosowania w polskich warunkach, słowniczek kulinarny polsko-chorwacko-dalmatyński oraz bibliografię tematu w języku chorwackim. Rzecz można zabrać ze sobą na wakacje, traktując jako rodzaj przewodnika lub wedle niej gotować po powrocie do domu, przywołując letnie wspomnienia. Całość wzbogacają specjalnie do książki wykonane zdjęcia, których autorami są Andrzej Tomczak, operator filmowy i współautor programów telewizyjnych "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" i "Makłowicz w podróży" oraz Agnieszka Makłowicz, kierownik produkcji tychże oraz producent drugiego z wymienionych, prywatnie żona Roberta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Strzyżów
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej